DSB Hios-v

Forbilledet
Hios-v vognene så dagens lys i 1981-82, og bestod kort fortalt af nybyggede vognkasser monteret på undervogne fra udrangerede Gs-vogne.
Vogntypen var specielt udviklet til transport af øl på paller, og vognene var derfor så høje at de stort set udnyttede hele fritrumsprofilet.
Der byggedes i alt 100 vogne, som alle stod til rådighed for De forenede Bryggerier. Vognkasserne var isolerede (derfor underlitra v), og var indvendigt opdelt i seks celler, der hver kunne rumme 4 paller øl.
Da transport af øl som vognladningsgods ophørte midt i halvfemserne, ombyggedes en del af vognene til Hios-tv, og anvendtes herefter primært til transporter for FDB.
 
Modellen
Modellen består grundlæggende af en støbt metalbund og en vognkasse af plast, og er efterfølgende opbygget af mange løst fremstillede dele i både metal og plast.
Vognene har blandt andet fjedrende puffere af messing, ætsede hjørnetrin, håndbøjler af metaltråd og rigt detaljeret bremsesystem.
Vognene leveres i bemalingsudgaverne ”DSB” (1982-1992) og ”DSB gods” (1992-1996), førstnævnte udgave med færgekroge, sidstnævnte udgave uden.