DSB Hbis

Forbilledet.
Hbis-vognene leveredes til DSB i perioden 1970-1975, i 630 eksemplarer.
Vognene havde oprindeligt driftsnumrene 211 5 000-211 5 629, og leveredes i fire serier, med en række mere eller mindre synlige forskelle.
Som så meget andet jernbanemateriel, ændrede Hbis-vognene udseende over tid. De leveres med sølvfarvede skydevægge og gråt tag.
Efter nogle år fremstod skydevæggene efterhånden i samme brune farve som resten af vognen, og sidst i firserne udlejedes en del af vognene til Post Danmark, og fik i den forbindelse påsat et gult postlogo.
Modellen.
Modellen består grundlæggende af en støbt metalbund og en vognkasse af plast, og er efterfølgende opbygget af mange løst fremstillede dele i både metal og plast.
Vognene har blandt andet fjedrende puffere af messing, ætsede hjørnetrin, håndbøjler af metaltråd og rigt detaljeret bremsesystem.
Der er i første omgang udsendt 12 forskellige driftsnumre, fordelt på de fire udgaver. Senere er der planlagt flere udgaver, bla. "kunst vogne" med saks og tangenter.
Som omtalt ovenfor, var Hbis-vognene forskellige med hensyn til bl.a. skruebremse, hjørnetrin, håndbøjler og færgekroge, afhængigt af byggeserie og dermed vognnummeret.
Vognnumrene 000-329 (byggeserie 1-3) havde skruebremse, små færgekroge, og et lille trin i hvert hjørne med kun et ophæng. Endvidere havde de en håndbøjle i hvert hjørne, samt slutsignalholdere og to vandrette håndbøjler på gavlene.
Vognnumrene 330-629 (byggeserie 4) havde ingen skruebremse, større færgekroge med en gul beskyttelsesbøjle omkring, og så havde de et kraftigt hjørnetrin med to ophæng. De havde ingen håndbøjler på hjørnerne, men til gengæld en lodret bøjle på den højre skydedør næsten ude ved hjørnet.
De samme forskelle findes på modellerne, så ud fra ovenstående, kan du se præcis hvordan de enkelte vogne i den efterfølgende oversigt er konfigureret. ( På samtlige DSB-vogne med UIC-numre, er selve vognnummeret 9. 10. og 11. ciffer, uanset litra.)